2016. május 11., szerda

Liechtenstein-szurdok - tényleg az ördögnek köszönhetjük?


A Liechtensteinklamm Ausztria egyik legszebb, leghosszabb és legmélyebb bejárható szurdoka, mely évente több, mint 170.000 látogatót vonz. A szurdokot május elejétől október végéig látogathatod, bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. A látogatásra legideálisabb napszaknak a kora délelőtti vagy a késő délutáni órák bizonyulnak, a nap állásának köszönhetően ugyanis ekkor mutatja a legvadregényesebb arcát a szurdok.


Hogyan keletkezett ez a gyönyörű szurdok? 
A Liechtenstein-szurdok kialakulását annak köszönheti, hogy a jégkorszak véget értével a jég nyomán kialakuló völgyben a Grossarl folyó utat tört magának, és a víz sok ezer év kemény munkájával egyre mélyebb szurdokot vájt magának a kanyonban. 
Létezik persze egy kevésbé tárgyilagos magyarázat is a Salzburg tartománybeli szurdok kialakulására: a legenda szerint az oberarli kovács egyezséget kötött az ördöggel, miszerint ha az a reggeli kakasszó előtt elhozza neki a gasteini források vizét, neki adja a lányát. A kovács felesége azonban, tudomást szerezve a dologról, még hajnal előtt fogta a kakast, és jó hideg vízbe hajította, erre az rögtön eszeveszett kukorékolásba kezdett. Így az ördög, aki hallotta a kakasszót, mérgében, hogy elvesztette az egyezséget, jó mélyre hajította a forrásvizet, hogy azt aztán soha többet senki ne érje.


Az ördögnek viszont szerencsénkre nem lett igaza és a szurdok már majdnem 150 éve látogatható. 1876-ban a helyi önkéntesek Liechtenstein hercegének anyagi támogatásával kiépítették a szurdokot, és hálájuk jelélül a hercegről nevezték el azt.

Liechtenstein-szurdok bejárat

Kiépített, biztonságos fahidakon járható be a Liechtenstein-szurdok

Liechtensteinklamm napsütésben

Hogy néz ki most a Liechtenstein-szurdok? 
A helyenként majdnem 300 méter mély Liechtensteinklamm szurdok 1 km hosszan látogatható, noha teljes hossza 4 km. Csalódni persze így sem fogsz, a szurdokban kanyargó vadregényes útvonal épp elég látnivalóval szolgál a kirándulásodhoz. Ha szerencséd van, a déli napsugaraknak köszönhetően még szivárványt is láthatsz. És igen, napszaktól és időjárástól függetlenül nem árt némi vízálló ruházattal felszerelkezned... 
Négylábú társad, ha szeretnéd, magaddal viheted, azonban babakocsival, kerekesszékkel a szurdok a lépcsők miatt nem látogatható. A szurdok egyirányú, azaz ugyanazon az útvonalon jövünk és megyünk. A szurdok helyenként igen keskeny és sötét, de aggodalomra semmi ok, a minden évben gondosan ellenőrzött, fából készült pallóknak és korlátoknak köszönhetően biztonságban vagy. Kitartásod eredményeképp a Liechtenstein-szurdok végénél egy szép vízesés örvendeztet meg, ne hagyd ki a fényképezkedést vele!

Liechtensteinklamm látogatható végén a Schleier-vízesés

Ha mindezek után kedvet kaptál a Liechtensteinklamm megtekintéséhez (és miért is ne kaptál volna kedvet?), akkor Salzburgtól kb. 60 km-re délre, St. Johann im Pongau település széléig kell elmenned. (St. Johann im Pongauban jól ki van táblázva a Liechtenstein-szurdok.) Itt egy ingyenes parkolóban hagyhatod az autód, majd egy rövid lejtős sétát követően máris a szurdok bejáratához érsz. A szurdok reggel 8-tól este 6 óráig látogatható, októberben már csak 9-16 óra között tart nyitva. Túra után a bejáratnál lévő büfében csillapíthatod éhséged a kellemes séta után. A túra könnyen teljesíthető és igen látványos, így akár kisgyerekkel is bátran vágj neki a szurdok meghódításának.

Liechtenstein-szurdok belépő árak:
  • felnőtt: 6 Euro
  • gyerek (6-18 év): 4 Euro

A belépés ingyenes, ha van SalzburgerLand Card kedvezménykártyád!


Liechteinstein-szurdok, a Grossarl folyó szurdoka

Liechteinstein-szurdok St. Johann im Pongau mellett

Lehet, kicsit vizes leszel a Liechtenstein-szurdok bejárása végére
Vízesés a Liechtensteinklamm végén

A Liechtenstein-szurdok címe:
5600 St. Johann im Pongau, Liechtensteinklammstrasse 123
GPS: N47.313310, E13.189553



Képek forrása:
www.grossarltal.info
fotowycieczki.blogspot.com

4 megjegyzés:

  1. Sajnos a szurdok 2017-ben omlás miatt ZÁRVA!
    http://www.liechtensteinklamm.at/
    :-(

    VálaszTörlés
  2. A szurdok 2018-ban is zárva! Mindenki nézze meg a honlapot mielőtt elindulna. :)

    VálaszTörlés
  3. Most nyitott a napokban. Már látogatható! kőomlás miatt volt zárva, most egy különleges berendezéssel figyelik a kövek mozgását, így már biztonságosan végig lehet csodálni.

    VálaszTörlés
  4. Mi 2021 Augusztusában jártuk be a szurdokot. Egyetlen szóval jellemezném: Gyönyörű! Aki teheti, ne hagyja ki! -Csaba-

    VálaszTörlés