2014. június 16., hétfő

Krimmli-vízesés - látványos és a legnagyobb


Salzburg tartomány és Tirol határán, Ausztria legnagyobb nemzeti parkja, a Hohe Tauern Nemzeti Park 3000 méteres hegyei között megbújva találjuk Krimml városkát, mely mai ismertségét gyönyörű vízesésének köszönheti.
Zell am See felől a Gerlos Straße nevű főúton Krimmlbe érkezve hamar feltűnik velünk szemben a hegyoldalban egy vízesés: igen, ez már a Krimmli-vízesés. Valójában krimmli vízesések, mert egymás felett három lépcsőben esik le a hatalmas víztömeg.


A 385 méter magasról lezúduló Krimmli-vízesés Ausztria legnagyobb vízesése. Emellett az Európa legnagyobb és a világ 5. legnagyobb vízesése címet is magukénak mondják. Mérettől függően, kétségkívül az egyik leglátványosabb vízesés.



A Budapesttől 630 km-re található Krimmli-vízesés legegyszerűbben autóval érhető el. Zell am See városát elhagyva (útvonal térképen itt) a Salzach folyó mentén halad az út, érintve Uttendorf, Mittersill (itt a város elején figyelni kell az elágazásnál, se Kitzbühel, se a Felbertauern Straße felé nem kell elkanyarodni!), Bramberg am Wildkogel, Neukirchen am Grossvenediger településeket. Majd Wald im Pinzgauban ágazik el a főút Krimml felé (de valójában egyenesen halad tovább, a másik irányba, Königsleiten felé tartóknak kell lekanyarodni a főútról).

A vízesés Krimml szélén található, megközelítése egyszerű (Krimml vízesés térképen itt). Krimmlbe érve nem kell lekanyarodni a városközpont felé a főútról, addig kell haladni tovább, amíg el nem érjük a vízesés parkolóit jelző táblákat. Három nagy parkoló is várja a Krimmli-vízeséshez látogatókat, így még főszezonban is nagy eséllyel találunk parkolóhelyet (a parkolók egy része fizetős!).


Tömegközlekedéssel is jól elérhető Krimml: a városkába Zell am See-ből indul közvetlen buszjárat (670 számú), vagy utazhatunk a Zell am See és Krimml között közlekedő pinzgaui kisvasúttal (Pinzgauer Lokalbahn) is. Fontos, hogy a kisvasút végállomása Krimml elején, Vorderkrimml városrészben található, a vízesés innen még 3 km-re van! Gyalog a főút mentén (nincs végig járda) vagy egy erdei túraúton (helyenként meredeken emelkedik) mehetünk tovább, de érdemesebb buszra szállni, azzal csak három megálló.



A Krimmli-vízesés már a 18. században népszerű úti céllá vált, akkoriban elsősorban az angol utazók körében. Hogy a látogatók minél többet lássanak a vízesésből, a helyi vezetők már 1835-ben kijelöltek a vízesés alsó szakaszához egy túraösvényt, valamint építettek egy turista- és festőházat is (akkoriban fényképezőgép híján még festményen örökítették meg a látványt).
 
  
Az elkövetkezendő években a vízeséshez látogatók száma olyannyira megnőtt, hogy 1901-ben a helyi túraegyesület kiépítette a túraösvényt egészen a vízesés tetejéig, három évvel később pedig már belépődíjat szedtek az út karbantartási költségeinek fedezésére. Máig ez az úton juthatunk fel a vízesés tetejére (és a belépődíjat sem törölték el :-)).

A jó megközelíthetőségnek, a jól kiépített túraútvonalaknak és természetesen a gyönyörű látványnak köszönhetően máig a Krimmli-vízesés Ausztria egyik legnépszerűbb turista látványossága.


Honnan érkezik és hová tart a vízesés vize?
A vízesés hatalmas vízmennyiségét látva nehezen hihető, hogy a víz egy gleccserpatakként indul, a neve Krimmler Ache, mely a róla elnevezett Krimmler Achental völgyben kanyarog a Krimml feletti hegyekben. 


A gleccserpatak a gleccser olvadékvize. Mivel az olvadás mértéke szabálytalan, így a vízesés vízhozama is erősen változó. A legbővizűbb a nyári hónapokban, főleg júniusban és júliusban, tehát ilyenkor érdemes leginkább megnézni Krimml vízesését. A legkevesebb víz februárban zuhog lefelé, ilyenkor viszont azért látványos, mert a nagy hidegben a vízesés egy része megfagy. Napon belül is van eltérés a vízmennyiségben, a déli órákban leginkább megolvadó gleccservíz 9-12 óra alatt éri el a zuhatagot, tehát 21-24 óra között érkezik a legtöbb víz, de ebből a sötétben sajnos nem sokat látni.



Az esés után a Krimmler Ache vize újra megszelídül, majd a patak a hegy lábánál kanyarogva a kisvasút krimmli végállomásától nem messze a Salzach folyóba torkollik.


A Hohe Tauern Nemzeti Park területén fekvő Krimmli-vízesés három szakaszból áll: a felső vízesés 145 méter magas, a középső 100 méter, az alsó pedig 140 méteres. A parkolótól és a mellette lévő látogatóközponttól egy jól kitáblázott, aszfaltozott sétaút vezet a vízesés aljához. Idáig az út ingyenes, a kassza utáni első kilátópontig (Kürsinger Platz) pedig akadálymentes is.



Ezután kezdődik a 4 km hosszú Wasserfallweg, a kiépített túraösvény a vízesés mellett. Az út a lehető legközelebb halad el a vízesés mellett, így szinte testközelből érezzük a víz erejét. A túra 1070 méterről indul, és több kisebb nagyobb kanyar után 1460 méterre érkezik fel. Összesen 11 kilátópontot is építettek hozzá, ahová kilépve már a vízpára is megcsap minket. 


A vízesés tetejére kb. 1 óra alatt lehet felérni. Az utat azok is tudják teljesíteni, akik nem szoktak rendszeresen túrázni (fárasztó lesz az út, de felérve elszáll majd a fáradság, az izomláz pedig csak másnap jön :-)) Ha szerencsénk van, főleg napsütéses nyári délutánokon (a nap állása miatt ilyenkor), gyönyörű szivárványt is láthatunk a vízesés felett.


A Wasserfallweg túraútvonal a Google Earth térképen (nem ugyanaz, mint a sima Google térkép!) élethű látvánnyal is megtekinthető ide kattintva.
 
A vízesésnél több férfi-női mosdó, panorámás étterem és ajándékbolt is található. Az út babakocsival is járható, de készüljünk fel, hogy sok helyen meredeken kell tolni, akinek van, inkább vigyen babahordozó túrahátizsákot. A vízesés túrához különleges túrafelszerelésre nincs szükség, de mindenféleképp sport- vagy túracipő és kényelmes, réteges öltözet javasolt.

Azoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem tudnak feltúrázni a vízeséshez. Igénybe vehetik a Nationalparktaxi szolgáltatását: térítés ellenében kisbuszokkal viszik fel a látogatókat a vízesés középső szakaszához, a tetejére, illetve akár tovább is a Krimmler Achental völgybe. Díja távolságtól függően 7-17 Euro/fő között mozog (2014)). Fontos: a taxik csak délelőtt 11 óráig (utolsó indulás a parkolótól 10.30-kor), majd délután 16 órától közlekedhetnek! Helyfoglalás a helyi turizmus irodában lehetséges.



A Krimmli-vízesés nyitva tartása:
a vízesés április közepétől október végéig folyamatosan látogatható, ebben az időszakban kell belépődíjat is fizetni. A vízesést az év többi szakában sem zárják le, saját felelősségre ekkor is látogatható, ekkor már díjfizetés nélkül.

Belépő (úthasználati díj, a díjból befolyó bevételt teljes egészében az út és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások karban tartására fordítják, 2016-os árak):
felnőtt - 3 Euro/fő
gyerek (6-15 évig) - 1 Euro/fő

Vásárolható a WasserWunderWelt vízi élményparkkal kombinált belépő is:
felnőtt - 8,80 Euro/fő
gyerek (6-15 évig) - 4,40 Euro/fő

Salzburgerland Card kedvezménykártyával mindkét belépődíj ingyenes! (2016)

Krimml vízesése a régió további két kedvezménykártyájával is ingyenes, amit szállásfoglalásod mellé kapsz ajándékba:





A legtöbb a vízeséshez ellátogató turista a középső vagy a felső vízesés tetejéig jut fel. Aki szívesen túrázik, annak érdemes tovább mennie, mert a túraútvonal nem ér véget a vízesés tetején. Sőt, az igazi alpesi túrák innen kezdődnek! (Információs anyag a túraútvonalakról ide kattintva letölthető.) Az út a Krimmler Ache patak széles, lankás völgyében vezet tovább gyönyörű érintetlen természetben.


Nagyjából 2 óra alatt érhető el a Krimmler Tauernhaus hütte, Felső-Pinzgau régió legrégebbi vendéglátóhelye (a völgy a történelem során fontos összekötő út volt az Alpok hegyvonulatai között). Ez a szakasz kerékpárral is jól járható.


Innen tovább kb. 3 óra túrázással érhető el a Warnsdorfer Hütte (2336 m) vagy a Richterhütte (2374 m), ez a szakasz már csak gyakorlott túrázóknak ajánlott!



Krimml részletes térképe:
Krimml térkép


Képek forrása:
www.wasserfaelle-krimml.at  
www.krimml-wasserfalldorf.at
www.krimmler-wasserfall.at
www.krimmler-tauernhaus.at
www.erlenwiese.de
www.wanderdoerfer.at
www.wikipedia.de

3 megjegyzés: