2013. május 12., vasárnap

Bad Kleinkirchheim, a fürdőváros

A német nyelvterületeken könnyű megtalálni a fürdővárosokat, hiszen a legtöbb neve a fürdőt jelentő "Bad" szócskával kezdődik. Ide tartozik (a kissé kimondhatatlan nevű) karintia fürdőváros, Bad Kleinkirchheim is.
A legenda szerint Bad Kleinkirchheim termálvizének gyógyerejét egy helyi nemes menekülés közben fedezte fel. Pfalzgraf Poto 1055-ben a Kirchheimi-völgyben
menekült, szomját egy forrásnál csillapította, majd észrevette, hogy a víz sebei gyógyulását is segítette. A hír hallatára a korábban lakatlan völgy hamar benépesült. A gyógyító forrás védelmére egy kápolnát építettek Szent Katalin tiszteletére. A kápolna még ma is látható a róla elnevezett Sankt Kathrein-i fürdő felett.

A település első "fürdőjét" a 17. században építették. Az 1762-ben kiadott helyi fürdőszabályzat háromhetes kúrát javasolt a gyógyulni vágyóknak. Bad Kleinkirchheim gyógyvizét a 19. században már újsághirdetés reklámozta, ebben a fürdőzés mellett már szállást is kínáltak a vendégeknek.

A város első, modern kori fürdőjét 1934-ben nyitották meg, ekkortól vált Bad Kleinkirchheim igazi üdülőhellyé. A város első sípályája az 1956-57-es téli szezonban nyitott meg, a sífelvonó és a hozzá tartozó 620 méteres sípálya akkoriban Karintia leghosszabb sípályája volt. 1969-ben már fedett termálfürdő is várta az üdülővendégeket (Therme St. Kathrein). Majd 1978-ban - Ausztria első élményfürdőjeként - megnyílt a város második termálfürdője, a Therme Römerbad is .

A városka hatalmas fejlődésen ment át napjainkig, és Bad Kleinkirchheim mára Ausztria 20 legnépszerűbb üdülőhelyének egyike!

A városba érkező vendégek szinte kivétel nélkül ellátogatnak Bad Kleinkirchheim valamelyik fürdőjébe. Mindkettő könnyen megközelíthető helyen, a városka főútja mellett fekszik: a jelenlegi formáját 1991-ben elnyerő (jelenleg a régebbinek számító) Therme St. Kathrein a város nyugati részén, a Maibrunnbahn felvonóval szemben; a 2006-ban háromszintes, modern fürdőkomplexummá felújított Therme Römerbad pedig a város keleti részén, a Kaiserburgbahn felvonó mellett. Mindkét fürdőben több különböző belső és szabadtéri medence, valamint gyermekmedence és pezsgőfürdő is található. A termálmedencék vize 30-34°C-os.





Szaunákból a langyostól a forróig, a száraztól a gőzig szintén számos típus megtalálható, a Römerbad 13 különböző szaunával várja a vendégeket. A szaunák többsége a fürdők "Nacktbereich" részén található, azaz kizárólag fürdőruha nélkül látogathatók!
Természetesen mindkét fürdőben kérhetők különböző masszázsok, valamint gyógy- és szépségkezelések széles választéka. Családok számára a St. Kathrein fürdő az ideálisabb, de a Römerbad területén is van gyermekrészleg,
Bad Kleinkirchheim különlegessége, hogy télen a külső medencékből rálátni a sípályákra. Innen is ered a város téli mottója: "Von den Pisten in die Thermen", azaz a sípályákról szinte egyenesen a termálmedencékbe csúszhatunk.



 
Mire jó a Bad Kleinkirchheim-i termálvíz? A földből feltörő 36°C-os termálvíz sokoldalúan alkalmazható: serkenti a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, erősíti az ereket és a kötőszöveteket, segít az ízületi és reumás panaszokon.
Napijegy árak (2013): Therme Römerbad medence részleg 20 Euro, szaunákkal együtt 34 Euro, Therme St. Kathrein medence részleg 18 Euro, szaunákkal együtt 24 Euro. A fürdők egész évben 8-20 óráig tartanak nyitva a hét minden napján.



És végül egy kis kedvcsináló videó a Römerbad fürdőről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése