2016. május 3., kedd

Pyramidenkogel - kilátó és csúszda a Wörthi-tó felett

Egy különleges kilátó magasodik a Wörthi-tó déli partjának legmagasabb pontján, Klagenfurt városától mindössze 15 km-re. Ez a Pyramidenkogel kilátó, nemcsak Ausztria, hanem a Föld legmagasabb fából épült kilátótornya.





A Pyramidenkogel tetejéről Karintia legszebb körpanorámája tárul eléd: látható innen a Wörthi-tó és a környező karintiai tavak, az osztrák-szlovén határon fekvő Karavankák impozáns hegyvonulata, tiszta időben még a távoli Hohe Tauern hegycsúcsait is láthatod. 

Pyramidenkogel 851 méteren a Wörthi-tó mellett

Pyramidenkogel kilátás a Wörthi-tóra


Pyramidenkogel kilátás Klagenfurt felé

Pyramidenkogel kilátás Maria Wörthre

Mindig ez állt itt?

A Pyramidenkogel kilátó 2013-ban épült. Ugyanezen a helyen már 1950-ben megépült az első kilátó, egy hét szintes fa torony. Ezt váltotta 1968-ban egy 54 méter magas vasbeton építmény, tetején három kilátóterasszal, ahonnan egészen 2012-ig csodálhattuk a kilátást. Erre még sokan emlékezhetnek.

2013 júniusában nyílt meg az új Pyramidenkogel kilátó: a tetején lévő 18 méteres antennával együtt pontosan 100 méter magas, fából és fémből épült, modern, spirál formájú torony.

Pyramidenkogel
Pyramidenkogel


Pyramidenkogel lépcső

Pyramidenkogel lépcső és csúszda

Miért olyan különleges?

A Pyramidenkogel tetejére kétféleképp juthatsz fel: 441 lépcsőn át vagy egy 20 fős, üveg falú panorámalifttel. Fenn három, különböző magasságú kilátóterasz is vár, a legmagasabb 71 méteren. A kilátó nyitott, de rossz idő esetén üvegezett kilátószintről is élvezheted a panorámát.

Pyramidenkogel kilátóterasz

Pyramidenkogel fedett kilátóterasz


Lefelé pedig már négyféleképp jöhetsz: lépcsőn, a panorámalifttel, drótkötélen vagy csúszdán. Igen, csúszdán! A Pyramidenkogel büszkélkedhet Európa legmagasabb beltéri csúszdájával, 52 méter magasról csúszhatsz le a kilátó aljára. A 120 méter hosszú, csigavonalú, fém csőcsúszdán bárki lecsúszhat (testmagasság min. 130 cm!), kb. 25 másodperc alatt érsz le a végére (azaz kb. 15-20 km/óra sebességgel csúszol!). A ruhád sem sérül, a csúszáshoz kapsz egy szőnyeget, sőt, könyökvédőt is felvehetsz.

Pyramidenkogel csúszda: gyerek 130 cm magasságtól csúszhat
Pyramidenkogel csúszda

Ha a csúszda nem elég, a torony tetejéről induló drótkötélen is lecsúszhatsz: ez a Fly100. A 100 méteres drótkötélen kényelmes, 2 m/s (azaz 7 km/h) sebességgel csúszol, így a felejthetetlen leereszkedés közben van időd gyönyörködni a panorámában is.

Pyramidenkogel Fly 100 drótkötélpálya



Hol van ez a kilátó pontosan?

A Pyramidenkogelre egy hegyi úton juthatsz fel, az út a Reifnitz és Keutschach am See közötti körforgalom után indul, a körforgalomban már ki van táblázva a kilátó. Az út kanyargós, de jó minőségű és aszfaltos.




A kilátót Reifnitz felől busszal is elérheted. A buszhoz Velden és Klagenfurt kikötőjéből induló és Reifnitzba érkező hajójárat is csatlakozik.
De a Pyramidenkogel meglátogatását egy kellemes túrával is összekötheted: Reifnitz, Keutschach és Plescherken településekről is indulnak kényelmesen végigjárható, 2-3 km-es túraútvonalak a kilátóhoz. 

A Pyramidenkogel egész évben látogatható. Télen 10-17 óráig, a nyári főszezonban viszont 9-21 óráig tart nyitva (2016). Ha este, sötétedés után nézed meg, kivilágítva is láthatod.
A kilátótorony mellett ingyenes parkoló és teraszos étterem is van, gyermekedet pedig egy remek játszótér várja.

Pyramidenkogel parkoló

Pyramidenkogel belépő és csúszda árak (2016):

felnőtt jegy: 11 Euro
ifjúsági (16-18 év), diák jegy: 8 Euro
gyerek jegy (6-15 év): 5,50 Euro
gyerek 0-5 éves korig ingyenes
családi jegy (2 felnőtt és gyerekek (6-15 év): 25 Euro

csúszda 1 csúszás: 4 Euro
csúszda 5+2 csúszás: 20 Euro
(a csúszda esőben és nyirkos időben nem üzemel)

csúszás a drótkötél pályán: 15 Euro

Ha van Karintia kártyád, a belépés ingyenes! (a csúszás sajnos nem)



Képek forrása:
www.pyramidenkogel.info
www.erlebnis.net
www.i-love-kaernten.at
www.kleinezeitung.at
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése